Code ROOD voor Afrika
Overstromingen, sprinkhanen, en COVID-19 dreigen voor de grootste hongersnood in decennia te zorgen.
De landen in Oost-Afrika worden getroffen door een driedubbele crisis. Met name Ethiopië, Kenia en Somalië worden heel hard getroffen. Net als wij in West-Europa hebben veel landen in Oost-Afrika een lock down om het Corona virus onder controle te houden. Ook hier moet je afstand houden, mogen mensen niet reizen en zijn bedrijven en overheidsinstellingen dicht. Bovendien is het toerisme, voor een land als Kenia een belangrijke bron van inkomsten, helemaal stil komen te liggen. En net als bij ons is dit een enorme economische klap. Anders dan bij ons hebben deze landen geen spek op de botten, geen overheid die tientallen miljarden kan pompen in steunmaatregelen voor bedrijven, of werkloosheidsuitkeringen. Zo’n economische klap betekent hier: honger voor miljoenen mensen.
Bovendien heeft de regio te maken met ernstige overstromingen door de overvloedige regenval. Het waterpeil van het Victoriameer staat op het hoogste niveau sinds zeventig jaar, rivieren treden buiten hun oevers, er zijn modderstromen die hele dorpen wegvagen. In Kenia zijn tot nu toe tweehonderd doden gevallen en zijn honderdduizenden mensen verdreven van hun huizen.
Tot overmaat van ramp wordt de regio geteisterd door een sprinkhanenplaag. Wolken met honderden miljoenen sprinkhanen zwermen vanuit het noorden de regio in. Zo’n wolk vreet in een paar minuten alle akkers en velden rond een dorpje kaal, vernietigt de oogst en alle voer voor de geiten en koeien. Dat is een onvoorstelbare ramp voor de getroffen dorpen. Een heel jaar geen inkomen, geen voedsel van het land. Voor heel Oost-Afrika is het een ramp, omdat de voedselvoorziening voor de hele regio in gevaar komt.
ICS doet wat het kan om de gevolgen van deze ‘Triple Whammy’ op te vangen. Zo traint ICS gezondheidswerkers in de dorpen op COVID-19. Hoe kun je besmetting herkennen, wat kun je doen om besmetting te voorkomen. Op welke manier kun je zieke mensen het beste bijstaan. En zoals altijd heeft ICS extra aandacht voor kwetsbare groepen. We weten uit ervaring dat in dit soort extreme situaties geweld en misbruik toenemen. ICS werkt met de lokale overheden samen om te zorgen dat slachtoffers zich melden en worden opgevangen. Werken onder een lock down is niet eenvoudig, omdat we alleen mogen reizen met speciale toestemmingen. Gelukkig heeft een van onze donoren een helpende hand toegestoken, zodat ICS Afrika haar computers en internet verbindingen heeft kunnen moderniseren. Essentieel voor werken in tijden van COVID-19. De lock down wordt nu stap voor stap opgeheven. Onze mensen kunnen hopelijk snel hun ‘normale’ werk weer oppakken. Want als er één ding zeker is, dan is het dat de gemeenschappen waar we voor werken de komende maanden alle steun kunnen gebruiken!