Ronald Messelink over geweld tegen kinderen

Een samenleving die haar kinderen niet kan beschermen heeft geen toekomst. En omdat we meer en meer een mondiale samenleving vormen, gaat het ook ons meer dan ooit aan als miljoenen kinderen in Afrika lijden onder mishandeling, uitbuiting en misbruik.


In mijn werk hoor ik veel verhalen van en over kinderen waar het mis is gegaan, vaak gruwelijk mis. Een kleine greep uit wat ik de afgelopen weken onder ogen kreeg. De handen van een 11-jarige jongen uit Marsabit, die niet naar school kon omdat hij vee moest hoeden, werden door zijn buurman in een pan kokend water gedompeld omdat de buurman hem verdacht van het stelen van maïs. De jongen werd na twee dagen bewusteloos gevonden door zijn broers. Zijn handen konden niet meer gered worden, ze moesten geamputeerd worden.

Of, uit het nieuws van de afgelopen tijd, een 6-jarige schooljongen die door zijn schoolmeester dood werd geranseld. Of dat 7-jarige schoolmeisje uit Nairobi dat slachtoffer werd van een groepsverkrachting. Of…..

De voorbeelden zijn talloos. Droge statistiek uit een onderzoek van Unicef laat zien dat 70% van de jongeren in Kenia te maken heeft met fysiek geweld. 32% van de meisjes heeft te maken met seksueel geweld. Het is een groot probleem, een probleem dat de toekomst van de regio in gevaar brengt. Want als kinderen met zoveel geweld en beschadiging opgroeien, hoe kunnen zij dan als volwassenen een gezonde bijdrage leveren?

Het werk van ICS is er op gericht kinderen een veilige en stimulerende  omgeving te bieden om in op te groeien. Dat betekent dat ze beschermd zijn tegen geweld en misbruik, en dat hun ouders de middelen hebben om ze te voeden, kleden en naar school te sturen.

Dankzij uw steun hebben we ook in 2019 weer vele tienduizenden kinderen, en hun ouders, kunnen steunen. Wij hopen dat u, met ons, trots bent op wat we hebben kunnen bereiken. We hopen in 2020 weer op uw steun te kunnen rekenen.
Ronald Messelink, directeur ICS