ICS feliciteert Esther Duflo met Nobelprijs!
Met Esther Duflo hebben de Nobelprijzen van 2019 een mooi ICS-tintje gekregen! Samen met Abhjit Banerjee en Michael Kremer mocht zij onlangs de Nobelprijs voor de Economie van 2019 in ontvangst nemen "voor hun experimentele aanpak om wereldwijd armoede te verlichten". Ze is hiermee de allerjongste winnaar ooit en pas de tweede vrouw die deze prijs ooit won. Ze is veel van haar werk in samenwerking met ICS gestart. Zo was zij nauw betrokken bij het ontwormingsproject in 2005, waar ICS internationale bekendheid mee verwierf.
Effectieve ontwikkelingshulp
Een nieuw medicijn op de markt brengen zonder het uitgebreid te testen is ondenkbaar. Op veel andere gebieden gebeurt dit uitgebreide vooronderzoek doorgaans niet. Esther Duflo en haar team onderzochten of de ontwikkelingshulp op dit gebied iets kan leren van de farmaceutische industrie. Oftewel, is het beter om direct hulp te bieden, of is het effectiever om eerst op kleine schaal uit te zoeken wat het effect ervan is?
‘Randomized controlled trial’
Als ontwikkelingseconomen experimenteerde het drietal met een onderzoeksmethode genaamd ‘randomized controlled trial’. In deze methode wordt de doelgroep in twee groepen verdeeld: De ene helft doet het experiment, de andere is de controlegroep. Hiermee werd duidelijk in kaart gebracht wat wel en niet werkt, waarom de hulp wel of niet werkt en tegen welke de kosten. Het is een methode die ICS nog steeds toepast, onlangs nog om de effectiviteit van haar Skilful Parenting programma te onderzoeken.
Verrassende resultaten
In 2005 verrichte Esther Duflo veldonderzoek in samenwerking met ICS. Ze testte de effectiviteit van gratis schooluniformen, het verstrekken van ontwormingspillen en het op grote schaal verspreiden van schoolboeken. ICS zorgde voor de hulp, Duflo verzamelde de gegevens en verwerkte ze. Dit leverde soms onverwachte resultaten op. Ze onderzocht waarom veel Keniaanse kinderen thuisbleven van school. Dit bleek niet te komen door het (gebrekkige) onderwijs, maar voor een groot deel had dit te maken met een worminfectie. Een pil van een paar dubbeltjes bleek dus veel effectiever en efficiënter dan dure programma’s die investeerden in schoolboeken en leerkrachten. Wij feliciteren haar met deze welverdiende, prestigieuze prijs!
Foto: Reuters