Ontwikkeling met behoud van identiteit

De Masai zijn misschien wel de meest bekende stam van Oost-Afrika. Dit van oudsher nomadenvolk leeft op de uitgestrekte weidegronden in het zuiden van Kenia en het noorden van Tanzania. Ze staan bekend om hun opvallende rode omslagdoeken en worden vaak als synoniem voor Kenia beschouwd. Maar naast de rijke cultuur spelen er ook veel issues binnen deze stam: vrouwenbesnijdenis, tienerzwangerschappen, kindermishandeling en een toename van huiselijk geweld komen er veelvuldig voor. Het ICS team in Tanzania besloot daarop de succesvolle ouderschapstraining Skilful Parenting ook hier te starten.

Veel Masai kinderen zijn nooit naar school geweest en vullen hun dagen met het hoeden van het vee. Logolie Ngarasa was een van deze kinderen. “Mijn vader was er van overtuigd dat als hij me naar school zou sturen en ik me zou ontwikkelen, we onze Masai identiteit zouden verliezen.” Inmiddels zit Ngarasa in de vijfde klas, wat voor een groot deel te danken is aan zijn eigen vasthoudendheid en de steun van MPDI. MPDI is een Masai organisatie die nauw samen werkt met ICS. Zij informeerden hem zodat hij begreep dat hij nog steeds zijn lokale taal Kimasai kon blijven spreken en dat hij, door een opleiding te volgen, later een grotere kans heeft op inkomsten en zo ook meer vee zou kunnen kopen. De eerste dag dat Ngarasa op school arriveerde bezat hij praktisch niks. De hoofdmeester van de Endepesi Primary School schoot hem te hulp: hij vond het goed dat Ngarasa geen uniform draagt en boeken en pennen deelt hij nu met zijn klasgenootjes.

‘Mijn vader was bang dat onze Masai identiteit in het geding zou komen als ik naar school zou gaan’

De Masai vormen een gesloten gemeenschap maar desondanks is het ICS gelukt een ingang te vinden en inmiddels zijn er nauwe banden met veel families. Barnoti Kuyeti was een typisch traditionele Masai man: hij heeft drie vrouwen en 13 kinderen en regeerde als een soort dictator over het huishouden. Totdat hij in aanraking kwam met de Skilful Parenting trainingen van ICS en inzag dat het ook anders kon: “Ik vroeg mijn vrouwen nooit naar hun mening maar besliste alles zelf”, vertelt Kuyeti. “In mijn aanwezigheid durfden de kinderen niks te zeggen en ze misten, begreep ik later, de warmte en liefde van een vader.” Er is een hoop veranderd voor Kuyeti maar die transformatie was niet makkelijk. Zijn angst voor het stigma van de man die zijn rug naar de tradities keert was groot. Hij heeft veel moeten overwinnen, ook de angst om uitgelachen te worden in de sterk masculiene cultuur. Totdat Kuyeti inzag dat je je identiteit niet hoeft te verliezen als je bepaalde veranderingen aanbrengt. Met de hulp van MPDI en ICS is hij inmiddels uitgegroeid tot een waar rolmodel voor veel gezinnen in zijn omgeving.



ICS-SP directeur Beatrice Ogutu (met geel blousje) met links naast haar Barnoti Kuyeti.