Kippentraining helpt boer rendement te verhogen
“Alleen als je genoeg tijd en aandacht schenkt aan je kippen zullen ze je succes opleveren”, begint Benard Lumbasi. Lumbasi werkt op de kippenboerderij van Agrics, een van de sociale ondernemingen van ICS, en is verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg van ruim 8.000 jonge kippen, van geboorte totdat ze vier weken oud zijn. Met vier weken zijn ze oud genoeg om te verhuizen naar hun nieuwe eigenaren: kleinschalige Agrics boeren uit de wijde omgeving. Maar niet voordat de boeren goed getraind zijn in de verzorging van hun nieuwe aanwinst.
Links: Benard Lumbasi
In een gemeenschappelijk zaaltje in het dorp Malava zijn zo’n dertig mensen samen gekomen om de training van Lumbasi en zijn mede trainer Kisuya bij te wonen. Gezeten op houten bankjes vormt de groep een gemêleerd gezelschap: vrouwen met baby’s op de arm, oudere mannen, maar het meest in het oog springend is het groot aantal albino’s en lichamelijk gehandicapten. Want onder de aanwezigen is vandaag een boerengroep die geheel bestaat uit boeren met een (kind met een) fysieke beperking. Joseph is leider van deze boerengroep en neemt als eerste het woord: “De meeste albino’s hebben problemen met hun ogen en sommige van onze leden kunnen niet of heel moeizaam lopen. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze helemaal niets kunnen. Met wat hulp kunnen ze minstens zoveel bereiken als een ‘gewone boer’. Juist daarom hebben we onze krachten gebundeld.“
Het onderste uit de kan
Agrics stelt kleine boeren in Kenia en Tanzania in staat om agrarische ‘inputs’, zoals gecertificeerde zaden en mest, aan te schaffen op krediet. Daarnaast kunnen boeren in Kenia sinds ongeveer een jaar ook kippen kopen op krediet. De boer betaalt bij het plaatsen van zijn bestelling 30% aan en pas na vijf maanden volgt de rest. Om het bedrag in één keer te moeten betalen is voor veel arme boeren niet haalbaar. Door de kosten op te knippen in termijnen is het ineens wél mogelijk te investeren in de aanschaf van bijvoorbeeld kippen. De kippen houden de boeren voor zowel het vlees als de eieren. Daarmee is hij, ook buiten het oogstseizoen, verzekerd van voedsel en een inkomen voor zijn gezin. Trainingen zijn een vast onderdeel van het Agrics aanbod, zodat de boer uiteindelijk zoveel mogelijk profijt heeft van zijn investering.
Over ziektes, voeding en behuizing
Lumbasi peilt eerst eens wat de verwachtingen zijn bij het publiek. Vandaag is de eerste training, met als onderwerpen ziektebestrijding, voeding en behuizing. Een aantal weken later volgt een tweede training waarin ook aandacht zal worden besteed aan broeden en het beheren van financiën.
“Voor een virusinfectie is helaas geen remedie”, vertelt Lumbasi, “het is daarom belangrijk dat je voorkomt dat je kippen een virus oplopen. Voorzorgsmaatregelen dus!” Hij benoemt een aantal veel voorkomende ziektes bij kippen, de symptomen die daar bij horen en hoe je je kippen preventief kunt vaccineren door het toedienen van oogdruppels of injecties. Er volgt een filmpje waarin dit haarfijn wordt uitgelegd. “Er zijn een aantal voedingsmiddelen die voor kippen giftig zijn”, gaat Lumbasi verder. “Zout bijvoorbeeld, en de scheuten van jonge aardappelen”. “Het dieet van kippen bestaat voor zo’n 75% uit mais, tarwe en rijst, daarin zit de meeste energie. Dat vullen we verder aan met proteïnerijk voedsel zoals zonnebloemen, wat vis of bonen. Door de kippen ook buiten te laten scharrelen geef je ze daarnaast de kans extra vitaminen op te nemen, niet in het minst door ze bloot te stellen aan zonlicht.” Er wordt instemmend geknikt.
Kringloop
Het laatste onderwerp van vandaag is de behuizing. Het meest ideaal is een hok op poten. Door de kippen te laten scharrelen over kippengaas, ongeveer een meter boven de grond, kun je eenvoudig de kippenmest verzamelen die onder het hok op de grond valt om bijvoorbeeld weer te gebruiken als bemesting voor je maisplanten. En zo is de cirkel mooi rond. Mais en zonnebloemzaden dienen als voedsel voor de kippen, de kippenmest dient weer als bemesting voor de planten.
De eerste stap naar een echt boerenbedrijf
“Ieder van jullie heeft nu een aantal kippen besteld”, zegt Lumbasi tegen de boeren. “Als je je kippen goed verzorgt stellen ze je straks in staat te profiteren van eieren en vlees, waarvan je een deel ook kunt verkopen. Maar hebben jullie ook al eens nagedacht over het aanschaffen van bijvoorbeeld mais- of bonenzaden op krediet? Als je ook investeert in het telen van groenten kun je stapje voor stapje je boerenbedrijfje uitbreiden en er voor zorgen dat je inkomen groeit. De kippen zijn wat ons betreft nog maar het begin!”