Een nieuw leven voor kapotte waterpompen
27 april. Voor veel Nederlanders een dag gehuld in oranje. In het geval van Joyce Ridderhof, social business developer voor ICS, is alleen haar oranje koffertje een klein bewijs van koningsgezindheid. Zij vloog die dag naar Kenia om de resultaten en toekomstplannen te bespreken van de verschillende ICS waterprojecten.
Joyce: "Als social business developer voor onze waterinitiatieven keek ik uit naar de ontmoeting met ons Keniaans waterteam, het bekijken van de resultaten tot nu toe en het bespreken van toekomstplannen voor ons project. Samen met Wycliffe, Michael en Kevin, de drie leden van het Keniaans waterteam, en Marten Susebeek, oprichter van Susteq, bezoeken we de lokale overheid: the County Government Water, Environment and Natural Resources. Een enthousiaste delegatie heet ons welkom, bestaande uit de county executive (minister), chief officer, sub-county water officer, county director, deputy director en deputy sub-county director. En in tegenstelling tot mijn eerdere ervaringen met bezoeken aan lokale overheden blijft het deze keer niet bij het simpelweg uitwisselen van beleefdheden.
De county minister vertelt wat Busia County als doelstelling heeft op het gebied van water tot aan 2018. Alle waterpunten zijn in kaart gebracht, 2.071 in totaal. Maar liefst 25% daarvan werkt niet. Daar ligt dus een kans voor ICS. We willen juist aan de slag met het rehabiliteren van niet-werkende waterpunten. We streven er naar dat iedereen in de county maximaal 500 meter moet lopen voor water. In het dorpje Kakoli vertelt de gemeenschap later die week dat de vrouwen in het droge seizoen tot aan de grens van Oeganda, zo’n 10 kilometer verderop, moeten lopen om water te halen uit een rivier. Een dagtaak. En dat voor water dat niet eens schoon genoeg is om te drinken. Met de waterpunten die ICS bouwt brengen we schoon water dicht bij de gemeenschappen. De county minister vervolgt zijn verhaal. Er moet meer gebruik gemaakt worden van zonne-energie in plaats van elektriciteit, aangezien het elektriciteitsnetwerk nogal onbetrouwbaar is en de Keniaanse zon zich dagelijks laat zien. Ook dat sluit aan bij onze initiatieven: de waterpompen werken op zonne-energie, net als het prepaid betaalsysteem van onze partner Susteq.
Joyce Ridderhof tekent contract met Busia County en Best Boreholes Ltd. | Het waterteam poseert op de evenaar
Genoeg overeenkomsten om samen te werken dus. Daarom tekenen we een samenwerkingsovereenkomst met Busia County en het bedrijf Best Boreholes Ltd. Best Boreholes voert in Busia een project uit namens USAID. We trekken de komende tijd zoveel mogelijk samen op, zodat we elkaar op verschillende fronten kunnen versterken. Toevalligerwijs is de directeur van Best Boreholes half Keniaans en half Nederlands en slaat daarbij een symbolische brug tussen de Kenianen en de Nederlanders in ons team. Als afsluiter wordt Keniaanse thee geserveerd (zwarte thee met melk en suiker) met maiskolven, pinda’s en gekookte eieren.
Naast het maken van plannen voor de toekomst willen we natuurlijk ook de huidige stand van zaken bekijken. We brengen daarom een bezoek aan de watertorens en boorgaten in Amagoro en Malaba die inmiddels gereed zijn. In de gemeenschap Kakoli, waar ons waterproject op gericht is, worden we met zang, dans en toneel verwelkomd. Lokale jongens demonstreren, na uitleg van Marten van Susteq, het prepaid betaalsysteem dat we in dit project zullen inzetten.
Het prepaid systeem wordt gedemonstreerd | De watertoren in Amagoro is klaar om aangesloten te worden op pijpleidingen
Tijdens het gehobbel in de auto over hoofdzakelijk zandwegen bespreken we onze actiepunten en strategie voor de toekomst van het waterproject. Tot slot bezoeken we een aantal plekken die onderdeel kunnen uitmaken van onze opschaling en een waterkiosk van Siemens Stiftung. Op weg terug naar het vliegveld zien we een meisje zoekend langs de weg lopen en even later haar emmer vullen met water afkomstig uit een vies uitziende bruine plas. Hopelijk is dat op een dag echt niet meer nodig.
Op vrijdag arriveer ik met mijn oranje koffertje vol nieuwe ideeën en actiepunten weer in Nederland. Na het weekend gaan we als team verder met ons doel om zoveel mogelijk mensen op een duurzame manier te voorzien van schoon drinkwater. Wycliffe, Michael en Kevin vanuit Kenia en ik vanuit Nederland."
Benieuwd naar de aanpak van ICS? Lees meer over ons waterproject in Kenia.